Background

The Station Shopping Park lies near the railway station at the northern edge of Reading Town Centre, and has a total area of 1.77 hectares (4.4 acres).

The site is currently occupied by a retail park consisting of several large warehouse-like units of poor architectural quality, set behind an open expanse of parking. The principal entrances are from Vastern Road and Caversham Road. There are no pedestrian routes through the site linking it to the town centre or station.

It is surrounded by storage facilities and small retail units on the southern and western borders, with parking, commercial and office spaces to the east. On the northern boundary, the site is separated by Vastern Road from a row of terraced houses.

The site is allocated for redevelopment within Reading Borough Council’s emerging Local Plan and falls within Reading’s ‘tall buildings policy’ area. The site represents part of a comprehensive redevelopment strategy for the Station Area and is of unique importance in helping to deliver the strategy for how Reading will develop in the future. 

Principles for the redevelopment of the site are outlined in the Reading Station Area Framework, which can be read here.

Reading Station Park
Aerial view of the site showing main access routes